Το Must εργαλείο για την πρώτη φορά της γνωριμίας σας

Υπάρχει ένας αφανής ήρωας πίσω από κάθε επιτυχημένο φλερτ! O ήρωας αυτός  δεν είναι τα ρούχα, το ύψος, οι μύες, η εμφάνιση ή τα λεφτά.  Είναι η αστείρευτη ικανότητα κάποιου να αναγνωρίζει τις κοινωνικές δυναμικές και να ελίσσεται επιδέξια μέσα σ’ αυτές. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για το φλερτ, που είναι μία ιδιαίτερα ανεπτυγμένη και βαθιά μορφή επικοινωνίας. Με λίγα λόγια, ο ήρωας αυτός δεν είναι άλλος, από τη συναισθηματική νοημοσύνη.

Τι είναι η Συναισθηματική Νοημοσύνη;

Συναίσθημα- Μία ιδιαίτερη λέξη.

Αρκετές μελέτες, έδειξαν ότι αποτελείται από έναν πυρήνα και τρεις διαστάσεις. Ο μεν πυρήνας είναι χωρισμένος σε δύο ημισφαίρια- το πάνω, στο οποίο είναι τα θετικά συναισθήματα και το κάτω ημισφαίριο, που είναι τα αρνητικά.

Είπαμε όμως πως το συναίσθημα έχει και τρεις διαστάσεις. Αυτές είναι:

  • Γνωστική διάσταση: η συνειδητή επίγνωση του συναισθήματος,
  • Βιολογική διάσταση: οι διάφορες χημικές διεργασίες, που γίνονται στον εγκέφαλό μας και πρόκειται να θέσουν σε κάποιου είδους δράση τον οργανισμό μας.
  • Συμπεριφορική διάσταση: η τελική δράση.

Παρ’ όλα αυτά, οι μελέτες δεν σταμάτησαν εκεί. Ένα νέο είδος νοημοσύνης απασχόλησε την επιστημονική κοινότητα, το οποίο λέγεται Συναισθηματική Νοημοσύνη (ΕQ).

Πάμε να δούμε όμως, τι είναι και γιατί αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες επιτυχίας στο φλερτ. Η Συναισθηματική Νοημοσύνη αποτελείται από τέσσερις βασικές διαστάσεις.

#1 Αυτεπίγνωση

Η ικανότητα δηλαδή να αντιλαμβανόμαστε τα συναισθήματά μας καθώς και τις επιδράσεις τους κατά την επικοινωνία μας με άλλα άτομα. Το να καταλαβαίνουμε τι αισθανόμαστε πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το φλερτ είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Για παράδειγμα, αν νιώθουμε άγχος, τότε αυτό θα το μεταδώσουμε στο άλλος πρόσωπο εκφράζοντας νευρικότητα, κάνοντας απότομες κινήσεις με τα χέρια μας, χωρίς ίσως να το αφήνουμε να εκφραστεί και εκείνο, διακόπτουμε συνεχώς κλπ.

Αν είμαστε χαλαροί , χαμογελάσουμε και συστηθούμε, είναι πιθανότερο να δημιουργήσουμε μία καλύτερη πρώτη εντύπωση. Ένα βασικό πλεονέκτημα λοιπόν, που μας προσφέρει η αυτεπίγνωση, είναι ότι μας βοηθάει να περιορίσουμε σταδιακά τις αρνητικές μας σκέψεις και να αρχίσουμε να εστιάζουμε στις θετικές.

#2 Αυτοέλεγχος

Η δυνατότητα να μπορούμε να διαχειριστούμε την ένταση των συναισθημάτων μας.

Θα παρατηρήσεις με τον καιρό, ότι όσο περισσότερο επικοινωνείς με άλλους ανθρώπους, τόσο λιγότερο άγχος θα αισθάνεσαι και θα είσαι σε θέση να ελέγχεις τα συναισθήματα σου κατά την επικοινωνία.

Το σπουδαιότερο όμως, είναι ότι θα μάθεις να ελέγχεις τα συναισθήματα, που δημιουργούν οι προσδοκίες σου στην διαδικασία του φλερτ. Μπορεί να έκανες μία υπέροχη προσέγγιση, να αισθάνεσαι ικανοποιημένος με τον τρόπο, που την διαχειρίστηκες, να ανταλλάξατε τηλέφωνα και ξαφνικά να άρχισες να σκέφτεσαι ποια είναι η καλύτερη στάση στο κρεβάτι μαζί τ@.

Το μυαλό πολλές φορές παίζει περίεργα παιχνίδια και χτίζει πύργους και παλάτια χωρίς καλά-καλά να το καταλάβουμε. Μην ξεχνάς όμως, ότι μπορεί για οποιοδήποτε λόγο να μην είναι εφικτή ξανά η επικοινωνία σου με το άλλο πρόσωπο (για διάφορους λόγους) και τότε να αρχίσουν τα περίεργα ερωτήματα:

«Μα, τι έγινε;»

«Χαμογελούσε και έδειχνε ενδιαφέρον, τι συνέβη;»

«Βγήκαμε ραντεβού και μετά εξαφανίστηκε»

«Μήπως τελικά δεν της άρεσα;»

Τέτοιες αντιθέσεις, που δημιουργούνται λόγω διαφοράς μεταξύ προσδοκιών και πραγματικότητας, σου δημιουργούν εσωτερικές συγκρούσεις και αμφιβολίες.

Αγάπη μου γλυκιά, τίποτα δεν είναι σίγουρο και τίποτα δεν μπορούμε να προβλέψουμε όταν έχουμε να κάνουμε με την ανθρώπινη συμπεριφορά. Το μόνο, που μπορούμε να ελέγξουμε είναι οι αντιδράσεις μας πάνω σε καταστάσεις και γεγονότα, που βιώνουμε.

Και φυσικά ο αυτοέλεγχος, είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά ενός ελκυστικού ατόμου.

#3 Ενσυναίσθηση

Η δυνατότητα αντίληψης της συναισθηματικής κατάστασης του άλλου – να μπορούμε να μπούμε στην θέση του. Είναι μία ικανότητα, η οποία θα σε βοηθήσει ακόμα και στην επαγγελματική σου ζωή- να ξέρεις πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να ζητήσεις αύξηση στο μισθό σου, προαγωγή σε ανώτερη θέση κλπ.

Ιδιαίτερα στο φλερτ, μας βοηθάει να καταλάβουμε πως αισθάνεται και αντιδρά το άλλο άτομο στα λεκτικά και μη λεκτικά μηνύματα, που στέλνουμε.

Αποδέχεται το άγγιγμα σου ή παθαίνει ηλεκτροσόκ κάθε φορά, που τον/την/το αγγίζεις;

Σε κοιτάζει στα μάτια ή το βλέμμα του χάνεται στο βάθος, όταν μιλάς;

Σε ακούει όταν μιλάς ή κάνει σαν να βλέπει εξωγήινο από τον Άρη;

Το να μπορέσεις να αντιληφθείς, αν όντως δείχνει και αισθάνεται ενδιαφέρον για την γνωριμία σας θα σε βοηθήσει αφενός να ξεκαθαρίσεις τα πράγματα και αφετέρου να προχωρήσεις ένα βήμα παρακάτω την επικοινωνία σας.

#4 Διαχείριση Συναισθημάτων των άλλων

Τέλος, η τέταρτη διάσταση που περιλαμβάνει η Συναισθηματική Νοημοσύνη είναι η διαχείριση των συναισθημάτων του ατόμου, με το οποίο επικοινωνούμε. Κατά πόσο δηλαδή, μπορούμε να καθοδηγήσουμε τα συναισθήματά του. Άλλωστε, ένα από τα ελκυστικά κάποιου είναι η ηγεσία. Μην ξεχνάς ότι προσέγγισες το νέο άτομο, επειδή σου άρεσε.

Βασικός σου στόχος λοιπόν, είναι να του το δείξεις και σταδιακά να κλιμακώσεις την επικοινωνία σας.

Ο τρόπος, που αντιλαμβάνεσαι τα μηνύματά και καθοδηγείς την επικοινωνία σας, προκειμένου να αισθανθεί και εκείνος/η/ο ότι θέλει να σε γνωρίσει καλύτερα αποτελεί κλειδί για να δημιουργήσεις μία συναισθηματική σύνδεση μεταξύ σας.

 

Τέλος, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε, ότι μπορεί για παράδειγμα κάποιος να έχει πολύ καλή ενσυναίσθηση ή αυτεπίγνωση, αλλά να μην έχει αναπτύξει αρκετά την ικανότητα της διαχείρισης των συναισθημάτων.

Το σίγουρο όμως, είναι ότι όσο περισσότερο επικοινωνείς και θέτεις τον εαυτό σου σε νέες καταστάσεις, τόσο πιο πολύ θα βελτιώνεσαι και τόσο πιο γρήγορα θα μάθεις να αναπτύσσεις όλες τις διαστάσεις της συναισθηματικής νοημοσύνης.

 

Περισσότερα θα βρεις στο σεμινάριο 

«Φλερτ και Βασικές Αρχές των Σχέσεων».

Scroll to Top

Κλείσε μία δωρεάν αναγνωστική κλήση