«Τι θα πεις ο κόσμος;» και άλλες περιοριστικές πεποιθήσεις στο φλερτ

Ευτυχώς, βρισκόμαστε σε μία εποχή, όπου τα ταμπού δεν είναι πλέον και τόσα πολλά. Τα social media και η τεχνολογία γενικότερα μεταφέρουν την πληροφορία με τέτοια ταχύτητα, που ως ένα βαθμό έχει συμβάλλει στο να καταρρίψουμε αρκετούς μύθους, που πιστεύαμε πως υπήρχαν.

Ωστόσο όμως, στο φλερτ υπάρχουν ακόμα ορισμένες πεποιθήσεις ή – όπως συνηθίζουμε να τις λέμε – περιοριστικές πεποιθήσεις (limiting beliefs) , οι οποίες βασανίζουν το μυαλό μας και πολλές φορές μας εμποδίζουν απ΄ το να κάνουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε.

#1 Κοινωνικό μάτι και κριτική από τους άλλους

Πολλές φορές ακούω φράσεις, που στηρίζονται σε περιοριστικές πεποιθήσεις, όπως:

«Αν της μιλήσω, θα με πουν πέφτουλα»

«Αν την σταματήσω στο δρόμο, θα με κοιτάνε όλοι.»

«Τι θα σκέφτονται οι φίλες της στο μπαρ, αν την αγγίξω»

«Οι γυναίκες κάνουν σεξ, μόνο αν κάνουν σχέση» κλπ.

Εντάξει, ως ένα βαθμό είναι λογικό να έχεις κάποιες τέτοιες σκέψεις και σε καταλαβαίνω, γιατί μεγαλώσαμε σε ένα περιβάλλον, όπου μας καλλιέργησαν τις παραπάνω (και ακόμα περισσότερες) φράσεις.

Καταρχάς, ας ξεκινήσουμε με την διαφορά του «πέφτουλας» και του «φλερτάρω», η οποία έγκειται στον τρόπο:

Ο πρώτος είναι εκείνος, που δεν έχει τρόπους και συνήθως κάνει αγενή σεξουαλικά σχόλια, πρωτού γνωρίσει το άλλο άτομο. Το να μιλήσεις κανείς ερωτικά δεν είναι κακό- αντιθέτως- πρέπει όμως να γίνεται με το σωστό τρόπο και στο σωστό χρόνο. Ενώ εκείνος, που φλερτάρει το κάνει με έναν ευγενικό τρόπο, χωρίς να προσβάλλει.

Άρα, λοιπόν ο τρόπος που θα μιλήσεις στο άτομο, που σ’ ενδιαφέρει θα καθορίσει πολλές φορές και το πως νιώθεις και κατ’ επέκταση, το πως θα σε δουν οι άλλοι.

Ο λόγος είναι ότι το μυαλό μας είναι γενετικά προγραμματισμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργεί πολύ γρήγορα οικειότητα με μία παρούσα κατάσταση σε σχέση με άλλες παρόμοιες, που έχει βιώσει.

Τα γνωστικά σφάλματα, που σχετίζονται περισσότερο με το φλερτ είναι:

#2 Με ή χωρίς μαλλιά;

Έχω γνωρίσει ανθρώπους, οι οποίοι στο παρελθόν αισθάνονταν άσχημα για το γεγονός ότι δεν είχαν μαλλιά και θεωρούσαν ότι αυτό τους σαμπόταρε από το να φλερτάρουν με τις γυναίκες, καθ’ ότι πίστευαν ότι είναι αντιαισθητικό.

Πρώτα απ’ όλα, δεν ήρθε και η συντέλεια του κόσμου και δεύτερον παραθέτω παρακάτω δύο λόγους για τους οποίους το να μην έχει κάποιος μαλλιά αποτελεί μία περιοριστική πεποίθηση και τίποτα άλλο:

Αν ασχολείσαι καιρό με το φλερτ, πιθανώς να έχεις ακούσει για τον Neil Strauss. Ο Neil Strauss είναι συγγραφέας και θεωρείται ο «πατέρας του Φλερτ». Το γνωστότερο βιβλίο του με τίτλο: Το παιχνίδι- η κρυφή Βίβλος της αποπλάνησης (The Game: The Art of Seduction), το οποίο είναι η αυτοβιογραφία του στο κομμάτι της προσέγγισης και ο τρόπος που τον άλλαξε ως άνθρωπο, ενώ έγινε No1 best seller παγκοσμίως.

Ο Neil όταν ξεκινούσε το ταξίδι του δεν είχε καθόλου μαλλιά στο πάνω μέρος του κεφαλιού, παρά μόνο περιφερειακά. Αποφάσισε, λοιπόν να ξυριστεί εντελώς. Μάλιστα, έγινε από τα πρώτα Sex Symbols της εποχής του.

Δεύτερον, ο τρόπος που εμείς βλέπουμε τον εαυτό μας (self–image) και τις καταστάσεις καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και τη συμπεριφορά μας και σ’ έναν μεγάλο βαθμό και το αποτέλεσμα στο φλερτ.

Πολλά πράγματα, που διδαχθήκαμε κατά την πορεία της ζωής μας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στόχος μας είναι να την κάνουμε τελικά, όσο πιο απλή γίνεται.

Οι εμπειρίες και η προσωπικότητα μας είναι οι σύμμαχοι σ’ αυτό το ταξίδι, προκειμένου να διαμορφώσουμε τον δικό μας τρόπο σκέψης

Την επόμενη φορά, λοιπόν που έρθει ξανά στο μυαλό σου μία σκέψη, η οποία μπορεί να σου προκαλέσει δυσφορία ή να σε εμποδίσει σ΄αυτό, που θέλεις πραγματικά να κάνεις: μπορείς να δοκιμάσεις να κάνεις 3 από τις Σωκρατικές ερωτήσεις:

  • Είναι αληθινή αυτή η σκέψη ;
  • Είναι χρήσιμη/ θα με βοηθήσει κάπου;
  • Προέρχεται από εμένα;

Και έπειτα κρίνεις κατά πόσο είναι ωφέλιμη η συγκεκριμένη πεποίθηση ή σκέψη.

Scroll to Top

Κλείσε μία δωρεάν αναγνωστική κλήση